Is bleekwater een schoonmaakmiddel?

Al heel wat jaren verzorg ik vakopleidingen voor de SVS binnen schoonmaakbedrijven en ziekenhuizen. In deze vakopleidingen is een vast onderdeel het gebruik van schoonmaakmiddelen. Professionele schoonmakers weten heel goed dat de schoonmaakmiddelen die ze op hun werk gebruiken een stuk beter werken dan de middelen die ze thuis gebruiken. Het is nou eenmaal een feit dat professionele schoonmaakmiddelen beter werken dan de middelen die bij de supermarkt of bouwmarkt aangeschaft kunnen worden.

Een veel terug komende opmerking van cursisten is dat ze het niet begrijpen dat er op hun werk geen gebruik wordt gemaakt van bleekwater bij het schoonmaken. Volgens hun is het een ideaal middel bij het schoonmaken, bleekwater zou goed schoonmaken. Daarnaast hoor ik vaak dat ze de geur zo heerlijk fris vinden, je ruikt dat er goed is schoongemaakt.

Waar komt de gedachte vandaan dat bleekwater een schoonmaakmiddel zou zijn? Is bleekwater een schoonmaakmiddel?

Wat is de definitie van schoonmaken?

Bleekwater

 

 

Schoonmaken is een regelmatig werkwoord – het vuil eraf halen, wassen of poetsen. Afboenen, Afborstelen, Afdoen, Afvegen, Afwissen, Kuisen, Leeghalen, Ontsmetten, Opdweilen, Opknappen, Opkuisen, Opschonen, Poetsen, Reischoonwassen, Schuren, Uitbaggeren, Uitmesten, Vagen, Zuiveren; [..] Bron: complete-encyclopedie.nl

Kort samengevat is Schoonmaken: het wegnemen van vuil van een een niet gewenste plaats.

Hier zit hem nou net de clou. Schoonmaken is het wegnemen van vuil. Bleekwater neemt het vuil niet weg. Het lijkt alsof het vuil wordt verwijderd door bleek water, het vuil wordt echter alleen maar gebleekt. Het is dus een hardnekkig misverstand dat bleekwater een schoonmaakmiddel is.

Bleekwater

 

Een wc moet je toch ontsmetten?

Ok ik begrijp dat bleekwater geen schoonmaakmiddel is. Ik heb het echter wel nodig voor het ontsmetten van een wc is dan vaak de opmerking. Mijn antwoord is dan: “waarom zou je je wc moeten ontsmetten?” Als je een wc goed schoonmaakt dan haal je 98% van de bacteriën weg. Als je minder goed schoonmaakt zullen er meer bacteriën achter blijven, dit is echter geen reden de wc te ontsmetten. Je wordt echt niet ziek van een wc thuis. Je smeert er toch niet je boterham op de grond?

In een ziekenhuis worden chloortabletten gebruikt als desinfectiemiddel. Er wordt in een ziekenhuis echter alleen maar ontsmet als er een indicatie is van een resistente bacterie. Dit desinfecteren gaat dan volgens een strikt protocol. In het ziekenhuis wordt een toilet op een patiëntenkamer niet gedesinfecteerd, goed het toilet schoonmaken volstaat. Thuis is het dan ook absoluut onzinnig het toilet te ontsmetten. Mocht je het toch noodzakelijk vinden je toilet te ontsmetten bedenk je dan wel dat bleekwater een inwerktijd nodig heeft om bacteriën te doden. Even een doekje met bleekwater over het toilet halen heeft totaal geen zin. Het gebruik maken van bleekwater wordt ook wel schijnveiligheid genoemd.

Overtuiging dat je bleekwater nodig hebt is hardnekkig

Waarom wordt er dan zo hardnekkig vastgehouden aan het idee dat chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel is? Dit is een overblijfsel van grootmoeders tijd. Wij hebben ooit leren schoonmaken van onze ouders. Onze ouders hadden altijd gelijk en als oma dit ook nog eens bevestigde dan zou het wel waar geweest zijn. Oude gewoontes laten zich moeilijk afleren.

Bleekwater

 

Ik hoop dat deze blog een bijdrage levert aan het afnemen van bleekwater gebruik. Want gebruik maken van bleek heeft nog al wat nadelen. Chloor is slecht voor het milieu. In het riool of de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan chloor, verbindingen vormen met andere stoffen. Deze verbindingen zijn erg moeilijk afbreekbaar en schadelijk voor het milieu. Verder kost het produceren van chloor erg veel energie.

Bleekwater is gevaarlijk

BleekwaterVoor jou als mens heeft bleekwater ook nog al wat nadelen. Het gevaarlijke chloorgas en chloramines kunnen ontstaan. Chloramines zijn chloor-stikstofverbindingen die de luchtwegen en ogen irriteren. Chloorgas is een erg giftig en bijtend gas dat kan vrijkomen als je bleekwater mengt met andere producten. Met name het toevoegen van zuren zorgt voor een chemische reactie. Wist je trouwens dat door in een wc te plassen waar bleekwater in zit, er giftig chloorgas ontstaat. Mocht je meer willen lezen over de gevaren van bleekwater klik dan op deze link.

Dan de uitspraak dat het zo lekker ruikt na het ‘schoonmaken’ met bleekwater. Over smaak valt niet te twisten, echter de uitspraak dat bleekwater heerlijk fis ruikt kun je hiermee toch ernstig in twijfel trekken.

Gelukkig is iedereen het er mee eens dat als de olie van de auto ververst moet worden, je de olie niet in de straatput laat lopen. Dit is naast asociaal gedrag ook nog eens een milieudelict waar een hoge boete opstaat. Ik zou het gebruik van bleekwater als schoonmaakmiddel in dezelfde categorie willen scharen. Ga jij nu nog een fles bleekwater bij de supermarkt kopen?

 

9 antwoorden
 1. Michel
  Michel zegt:

  Kan allemaal waar zijn maar in de lente poets ik de terrastegels van blauwsteen met aangelengd bleekwater. Alles ziet er weer pico bello uit en heb er een jaar geen omkijken meer aan 😊

  Beantwoorden
 2. Kim
  Kim zegt:

  Dit is echt onzin. Als je je toilet niet met bleek schoonmaakt dan gaat het naar urine stinken.
  Bleek is 100% een schoonmaakmiddel. Alle ocd mensen maken ermee schoon. Vervolgens checken ze met een apparaatje of de bacteriën gedood zijn, en dat zijn ze. Dat het slecht is voor het milieu ok, maar dat het niet schoonmaakt en gedesinfecteerd is bullshit

  Beantwoorden
  • Jaap Niezen
   Jaap Niezen zegt:

   Beste Kim,
   Dankjewel voor je reactie.
   Als “OCD” mensen een toilet willen schoonmaken met bleek en zich daar goed bij voelen dan vind ik dat prima. Dit wil nog niet zeggen dat ze het bij het rechte eind hebben. Als ik OCD even mag vertalen in smetvrees dan is mijn ervaring, in mijn contacten met mensen die daar onder te lijden hebben, dat gezonde redenatie niet aankomt. Die mensen zitten vast in hun angstige overtuiging en als ze het gevoel hebben dat ze met pindakaas het toilet perfect zouden kunnen schoonmaken dan zouden ze dat doen. Erg lastig en pijnlijk om hier mee te moeten leven.
   Maar om even terug te komen op je reactie;
   Als je goed schoonmaakt heb je ook geen last van urine stank. Urine stank is een teken van slecht schoonmaken.
   Bleek is geen schoonmaakmiddel. Het woord zegt het al, het bleekt. Verder is het ook zo als er op de goede manier wordt schoongemaakt (zonder bleek) een meting zal uitwijzen dat de hoeveelheid micro-organismen binnen een acceptabel niveau zitten.
   Als laatste wil ik stellen dat in 95% van de gevallen het echt onzinnig is een toilet te willen ontsmetten. Waarom? Of je moet je boterham op de toiletvloer of bril willen smeren. In dat geval zijn er betere desinfectie middelen dan bleek. Wist je overigens als je goed wilt desinfecteren je eerst goed moet schoonmaken? Daarna kan je pas desinfecteren met een N gecertificeerd middel en hetgeen je wilt desinfecteren moet dan ook nog 5 minuten nat blijven om de micro organismen af te doden.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap

   Beantwoorden
  • Diane
   Diane zegt:

   Het maakt niet schoon. Het desinfecteert niet eens goed meer. En.als het naar urine gaat stinken is je wc echt vies hoor en heb je iets anders nodig dan dikke bleek of chloor

   Beantwoorden
 3. Carola
  Carola zegt:

  Bleekwater wordt in ebola schoonmaak protocollen als enig middel gebruikt. Mits het 10 minuten inwerkt is het een zeer effectief disinfectant. Het is zeker ongezond voor de mens maar je moet wel kloppende informatie verstrekken in je blog.

  Beantwoorden
  • Jaap Niezen
   Jaap Niezen zegt:

   Beste Carola,
   Mijn informatie klopt. Bleekwater is geen schoonmaakmiddel.
   Bleekwater is ook geen goed desinfectans*. Als je praat over ebola of andere virussen dan wordt er gedesinfecteerd met chloortabletten. Dat is toch echt wat anders dan bleekwater.
   Bij desinfecteren is het belangrijk dat voor de desinfectie plaats vindt er een goede schoonmaak wordt uitgevoerd. Er moet een juiste dosering chloortabletten aan een afgemeten hoeveelheid water worden toegevoegd. Met deze oplossing wordt hetgeen dat gedesinfecteerd moet worden nat ingezet. Het object dient te drogen aan de lucht en dient zolang nat te blijven zoals in het protocol is voorgeschreven.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap Niezen
   *middelen op basis van de N-chloorverbindingen monochlooramine en tosylchlooramide, hier verder te noemen ‘chloor’. Het desinfectievermogen van hypochloriet (=bleekwater) loopt in verdunde oplossing snel terug en de werkzaamheid van Tosylchlooramide is traag en daarom ongeschikt voor de desinfectie van met bloed verontreinigde oppervlakken. De voorkeur gaat dus uit naar het gebruik van Natriumdichloorisocyanuraat (=tabletten).(Bron RIVM)

   Beantwoorden
 4. Klaartje
  Klaartje zegt:

  Ik gebruik bleekwater alleen waar het voor is: om iets te bleken, oftewel een verkleuring te verwijderen. Bijvoorbeeld vlekken in witte kleding of in een kunststof snijplank. En dan gaat die ene fles jaren mee.

  Beantwoorden
 5. Peter Kroon
  Peter Kroon zegt:

  Na het lezen van dit blog, gebruik ik geen bleekwater meer. Dank voor deze uitgebreide informatie. Zo zie je maar weer dat ook het ontsmetten iets is wat iedereen eigenlijk gewoontegetrouw doet, ik dus ook. Maar door het lezen van deze pagina scheelt het mij weer wekelijks (schoonmaak)tijd! Dank.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *