Chloor Bleekwater - Blog Schoonmaakgoroe

De beste producten om goed schoon te maken

Schoonmaak in de huishouding

Schoonmaak in de huishouding heeft betrekking op het reinigen van de woonkamer, slaapkamer, sanitair, gangen etc.

Op de pagina van Wikipedia kun je lezen dat schoonmaken het ontdoen van iedere vorm van vervuiling is. Je kunt het ook omschrijven als, het weghalen van iets wat daar niet hoort ofwel het verwijderen van een verstoring. Een verstoring is in deze hetzelfde als vervuiling.

Tijdens het schoonmaken verwijder je dus vuil. De vraag die nu automatisch om hoog komt is: waarom denken mensen nog steeds dat chloor / bleekwater een schoonmaakmiddel is. Of waarom denken mensen dat ze chloor of bleekwater nodig hebben bij het schoonmaken?

Schoonmaken met chloor / bleekwater

Schoonmaken met bleekwater of schoonmaken met chloor is geen schoonmaken. Bleekwater bleekt het vuil. Bleken betekent dat het vuil onzichtbaar wordt gemaakt in plaats van dat het vuil wordt weggenomen. De combinatie schoonmaken met bleekwater of schoonmaken met chloor is dus onmogelijk.

Waarom ie het gebruik van chloor / bleekwater dan zo hardnekkig? Veel mensen reageren alsof ze door een hond gebeten worden als er aan hun verteld wordt dat ze geen bleekwater nodig hebben bij het schoonmaken. Anders gezegd het nodig hebben van chloor is een diep gewortelde overtuiging waardoor dit middel helaas nog veel gebruikt wordt. De kans is groot dat je als kind je moeder bleekwater zag gebruiken bij het schoonmaken van de wc. Zij had dat vroeger waarschijnlijk weer van haar moeder geleerd. Een wc moet immers ontsmet worden is een veel gehoorde opmerking.

Overtuigingen zijn vaak bijzonder hardnekkig

De overtuigde chloor / bleekwater gebruiker voelt op dit moment zeer waarschijnlijk al een ergernis na het lezen van bovenstaande tekst. Ik nodig je graag uit om nog even verder te lezen zodat je meer komt te weten over het gebruik van bleekwater. Gewoontes zijn niet gemakkelijk om te veranderen. Laat staan als het gewoontes zijn die voortkomen uit een overtuiging. Een overtuiging die je hebt aangenomen van je ouders is één van de meest lastige om te veranderen.

Een uitdaging voorbij de overtuiging

Maar weet je dat gebruik maken van bleekwater hetzelfde is als camoufleren van vuil. Probeer jezelf een voorstelling te maken dat je tijdens een examen de volgende meerkeuze vraag krijgt:

Ter illustratie: het riool lekt wat ga je doen? Maak vervolgens een keuze uit antwoord A of antwoord B

A: Je gebruikt een luchtverfrisser om daarmee de stank te verminderen.

B; Je belt het installatiebedrijf zodat het riool gerepareerd kan worden.


Chloor / bleekwater

Antwoord A is hetzelfde als gebruik maken van bleekwater tijdens het schoonmaken. Door gebruik te maken van chloor / bleekwater tijdens het schoonmaken bouwt het vuil zich op. Het oppervlak lijkt schoon maar is het niet. Als je bijvoorbeeld de badkamer wilt schoonmaken dan is één van de lastige klussen het verwijderen van kalk. Als je bleekwater gebruikt voor het schoonmaken van je badkamer dan bouwt het kalk zich op. Op een gegeven moment is de opgebouwde vervuiling niet meer te bleken. Om vervolgens het opgebouwde kalk te verwijderen is een enorme klus.

 

Antwoord B is natuurlijk de juiste keuze. Als er een probleem is moet je het probleem immers oplossen en niet proberen te camoufleren.

Zoals gezegd is het gebruik maken van chloor of bleekwater niet de juiste manier van schoonmaken. Gebruik bij het schoonmaken van bijvoorbeeld je badkamer goede schoonmaakmiddelen. Goede schoonmaakmiddelen nemen het vuil immers weg. Je badkamer blijft er gewoon beter uitzien.

Ban bleekwater uit je huis. Het is geen schoonmaakmiddel, het is slecht voor je gezondheid en daarnaast enorm milieubelastend. Er zijn genoeg alternatieven om goed schoon te maken.

De beste producten om goed schoon te maken

7 reacties

 1. Chloor stopt de levenscyclus van micro-organismen zoals bacterieen.
  Het DNA van o.a. bacterieen raakt beschadigd door o.a. Chloor waardpor deze uitsterft voor dat deze sporen kan vormen.
  Dus Chloor maakt wel degelijk schoon maar wel in combinatie met borstelen dus bewerken van het oppervlak.

 2. Beste Jaap,

  Technisch gezien klopt het taalkundige onderscheid dat je maakt tussen schoonmaken en desinfecteren, maar in praktische zin heeft het weinig nut. Als men het over schoonmaken heeft, in de context van een toilet, dan bedoelt men daarmee in werkelijkheid desinfecteren. U moet begrijpen dat het woord schoonmaken al veel langer bestaat dan het hedendaagse begrip van hoe micro-organismen ziektes veroorzaken. Bij het schoonmaken van een toilet is het primaire doel om de bacterien die uit je poep komen uit te schakelen. Zoals je weet is bleekwater heel effectief. Schoonmaken is daar een veel gebruikelijker woord voor dan desinfecteren. Bovendien bestaat schoonmaken uit 3 lettergrepen tegenover 5 in desinfecteren.

  1. Beste Hakan,
   Jouw reactie geeft jouw mening weer. Prima, ik ben het echter niet met je eens. Er is geen enkele reden om een toilet te desinfecteren, of er moet sprake zijn va bijvoorbeeld een besmette kamer in een ziekenhuis. Verder zijn desinfectie en schoonmaken twee totaal verschillende zaken. Zonder goede schoonmaak is desinfectie zinloos. Desinfecteren is meestal niet zinvol na goede schoonmaak.
   Met vriendelijke groet,
   Jaap Niezen

 3. Ongelofelijke hoeveel eigenwijze Chloor-fans hier zijn. Ik ben het 100% met Jaap eens. De binnenkant van een toiletpot hoef je echt niet te desinfecteren. Beter af en toe een kalk-oplosser gebruiken die zorgt dat de pot mooi glad blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *