training schoonmakers

Schoonmaak trainingen binnen bedrijven gericht op het professionaliseren van de schoonmaak medewerkers

Binnen veel bedrijven wordt er door de schoonmaak medewerkers op een huishoudelijke manier schoon gemaakt. Op een huishoudelijke manier schoonmaken volstaat echter niet binnen een bedrijf.

Een bedrijf schoonmaken vraagt om een compleet andere manier van werken. Een bedrijf is een professionele omgeving en die omgeving vraagt om een professionele manier van schoonmaken. Daarbij horen de juiste middelen en materialen en vooral het goed gebruiken van deze spullen.

Inmiddels vinden steeds meer bedrijven hun weg naar Schoonmaakgoeroe. We verkopen immers het beste materiaal dat er te koop is op gebied van professioneel schoonmaken. Steeds vaker kwam de vraag om training van de schoonmakers. Aan deze vraag werd gehoor gegeven. Sinds 2017 bestaat de mogelijkheid de schoonmakers binnen jouw bedrijf een schoonmaak cursus op maat te laten volgen. Na de schoonmaak opleiding weten de schoonmakers hoe ze de materialen op de juiste manier moeten gebruiken en wat de juiste manier van werken is.

Schoonmaak cursus volgen?

Wil je een schoonmaak cursus volgen? neem dan contact op!

schoonmaak trainingen
Jaap Niezen tijdens het geven van een training in de operatiekamer van een ziekenhuis.

De schoonmaak cursus is gericht op de volgende onderdelen:

Middelen en materialen

De middelen en materialen die uit de professionele schoonmaak branche komen vragen om een andere manier van werken dan huishoudelijke middelen. Tijdens de trainingen wordt de medewerkers geleerd hoe ze met de middelen en materialen om moeten gaan. Er wordt veel aandacht besteed aan correct doseren van de middelen en waar de middelen geschikt voor zijn, maar ook waar de middelen niet geschikt voor zijn. Op de juiste manier gebruik maken van de middelen voorkomt bijvoorbeeld slijtage van vloeren. Verder zorgt correct gebruik van de middelen dat alles er binnen het bedrijf gewoon beter uitziet. Stralend schone toiletten of een behandelkamer die hygiënisch schoon is gemaakt.

Opleiding schoonmakers
schoonmaak opleiding

Ergonomie, voorkomen ziekteverzuim

Schoonmaken staat in de top 10 van zware beroepen. Tijdens het schoonmaken wordt het lichaam van de schoonmaker zwaar belast. Tijdens het schoonmaken worden er veel repeterende bewegingen gemaakt. Repeterende bewegingen worden vaak op de verkeerde manier uitgevoerd. Hierdoor is het ziekteverzuim onder schoonmakers hoog. Veel schoonmakers klagen over pols-, schouder- en rugklachten.

Veel van deze klachten kunnen voor een groot deel voorkomen worden door op de juiste manier te werken.

Tijdens de opleiding schoonmaker wordt er veel aandacht gegeven aan ergonomie, ofwel het lichaam op een minder belastende manier gebruiken. De schoonmakers wordt bijvoorbeeld geleerd om met minder polsbelasting een doekje uit te wringen. De juiste ‘poets’ beweging maken bij het schoonmaken van een bureau of aandacht voor je houding tijdens het schoonmaken van een vloer. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van het minder lichaam belastend schoonmaken om hoog ziekteverzuim te voorkomen.

Technieken en veiligheid

Schoonmaken is een vak. Om goed schoon te maken moet je de juiste techniek toepassen. Tijdens de schoonmaak trainingen zal er daarom veel aandacht zijn voor de verschillende technieken die nodig zijn om tot een gewenst resultaat te komen; een schoon pand. Ook veilig werken is een belangrijk aandachtspunt. Een voorbeeld van onveilig gedrag is het gebruik maken van een stoel bij het schoonmaken van de bovenzijde van een een hoge kast. Veilig werken houdt in dat je hier een trapje voor gebruikt.

schoonmaak trainingen

Wat is de manier van werken

Jaap Niezen verzorgt de schoonmaak trainingen. Hij heeft 30 jaar ervaring binnen de professionele schoonmaakbranche waarvan 20 jaar als trainer. Binnen SVS opleidingen verzorgt hij vele schoonmaak opleidingen waaronder de basisopleiding schoonmaak. Op een no-nonsense manier en doorspekt met humor verzorgt hij de praktijk gerichte schoonmaak trainingen aan de schoonmaakmedewerkers. Zijn instelling is: als de training als een feestje wordt ervaren dan wordt er het meeste geleerd en zal hetgeen er geleerd is, in de praktijk toegepast worden. Het gaat niet om het aanleren van een trucje, maar om toepasbare technieken die in de dagelijkse praktijk gebruikt kunnen worden. Een opgeleide schoonmaker verstaat zijn vak en dit zal voor het bedrijf waar hij of zij werkt zichtbaar zijn. Verder heeft onderzoek uitgewezen dat een opgeleide schoonmaker een lager ziekteverzuim heeft en meer plezier in het werk ervaart.