
Het gebruik maken van bleekwater of chloor is een overblijfsel uit grootmoeders tijd. Een diep gewortelde overtuiging bij menigeen dat je bij het toilet schoonmaken bleekwater nodig hebt. Een taai onderwerp tijdens schoonmaak cursussen de cursisten te overtuigen dat je bij het schoonmaken van de wc echt geen bleekwater nodig hebt. Bleekwater is geen schoonmaakmiddel, het is een bleekmiddel. Het woord zegt het al, het vuil wordt gebleekt in plaats van verwijderd. Vaak is de gedachte ook, bij het gebruik maken van bleekwater, dat de wc ontsmet moet worden. Waar die gedachte vandaan komt is een raadsel. Waarom zou je een wc moeten ontsmetten? Je kookt er toch geen soep in. Wist je trouwens dat zelfs in een ziekenhuis een wc niet ontsmet wordt. Dat hoeft ook niet. Het enige dat je hoeft te doen is goed schoonmaken.
In een ziekenhuis wordt een wc alleen ontsmet als er sprake is van een resistente bacterie die bestreden moet worden. Dit ontsmetten gebeurt volgens strenge regels aangaande manier van schoonmaken, dosering en inwerktijd van het chloor. Als dit niet goed gebeurt wordt de resistente bacterie niet dood gemaakt. De kans dat jij thuis te maken hebt met een resistente bacterie is kleiner dan de kans de hoofdprijs in de staatsloterij te winnen. Gebruik maken van bleekwater wordt ook wel het ervaren van schijn veiligheid genoemd.
Het water wordt steeds viezer
Tijdens het schoonmaken wordt het schoonmaakdoekje regelmatig uitgespoeld in de emmer met water. Het water wordt steeds viezer. Je maakt dus ‘schoon’ met vies water. Dit betekent dat als je in de verkeerde volgorde werkt je vervuiling aanbrengt in plaats van dat je schoonmaakt. Het is te hopen dat je er inmiddels achter bent gekomen dat een wc schoonmaken best wel vraagt om kennis van zaken. Wil jij een schone wc? Lees dan verder hoe je het beter kunt doen.