Favorieten

Winkelmand

Tip wc ontkalken

Een wc goed ontkalken is best wel een klus. Op deze pagina tip wc ontkalken kun je zien hoe je succesvol met professionele middelen een wc ontkalkt.
WC ontkalken

WC ontkalken

Een wc ontkalken met als resultaat een glanzende wc, wie wil dat nou niet?

De beste producten voor Tip wc ontkalken

Evika Sanitairreiniger eco
Evika sanitairreiniger eco
Schuurspons met handgreep rood
Schuurspons met handgreep rood
Schuurspons met handgreep rood 10 stuks
Schuurspons met handgreep rood 10 stuks
Profiline basic microvezeldoek rood
Profiline superieur microvezeldoek rood
Een wc ontkalken uitstellen door zo veel mogelijk kalkopbouw te voorkomen
ontkalken van de wc

Er wordt wat op internet heel wat afgepraat over het ontkalken van een wc. Hele fora zijn er over vol geschreven en de meest exotische adviezen over het kalkvrij maken van een toilet komen voorbij. Het ontkalken van een wc wordt door velen als een lastige klus ervaren. Het ontkalken van een toilet is inderdaad een lastige klus als je niet beschikt over goede middelen en het niet op een juiste manier uitvoert.

Het ontstaan van kalk in een wc kun je vertragen door op de juiste manier regelmatig schoon te maken. Als je goed de wc schoon maakt met een goede wc-reiniger voorkom je snelle kalkopbouw.

Kalk hecht zich eerder in een vies toilet dan in een schoon toilet. Ook in een oudere toiletpot zal kalk zich sneller hechten aan het glazuur in de pot. Deze hechting komt doordat het oppervlak ruwer is. Het is dus zaak het toilet regelmatig schoon te maken om het oppervlak gladder te houden.

Op de pagina wc schoonmaken kun je alles lezen over de regelmatige schoonmaak van je wc. De Evika sanitairreiniger eco is een voorbeeld van een goede wc-reiniger. Als je deze wc reiniger goed gebruikt kun je het ontkalken van je wc langdurig uitstellen.

Een wc ontkalken kan op vele manieren

Verderop in dit artikel kun je een weergave vinden over een aantal methoden voor het ontkalken van je wc. Dat zijn huishoudelijke methoden. Wil je een wc ontkalken op een meer efficiënte manier dan kun je het ontkalken van je toilet beter op een professionele manier aanpakken. In de instructie video kun je stap voor stap zien hoe jet ontkalken en schoonmaken van je wc het beste aan kunt pakken.

instructie wc ontkalken

wc ontkalken

Bestel hier de schoonmaakmiddelen die worden gebruikt bij Toilet schoonmaken microvezel methode. Klik op de afbeelding hier naast om de middelen die je in de video hebt gezien te kopen.

De Evika Sanitairreiniger is een schoonmaakmiddel dat zeer geschikt is als ontkalker voor je toilet.

Keurmerk webwinkel

Bezoek onze webshop! Voor kwaliteit en optimaal resultaat

Huishuidelijke tips voor wc ontkalken
Wc ontkalken 

Een zoektocht op het internet leverde veel tips op over het ontkalken van een wc. Sommigen toverderden een glimlach op mijn gezicht, maar er waren er ook bij die ronduit gevaarlijk zijn. Het mengen bijvoorbeeld van schoonmaakmiddelen kan gevaarlijke gasvorming geven.

Zo kwam ik een tip tegen over het ontkalken van de wc met cola. In datzelfde artikel werd er gesproken over het ontkalken met bleekwater. Behalve dat je jezelf de vraag kunt stellen of je überhaupt een wc moet ontkalken met cola, is het mengen van cola en bleekwater ronduit gevaarlijk. Meng je deze twee vloeistoffen dan vormt zich het gevaarlijke chloorgas dat bewusteloosheid kan veroorzaken en ernstig blijvend letsel.

Wc ontkalken met bleekwater

Helaas wordt er in veel huishoudens nog bleekwater gebruikt.

Het idee bestaat dat je een wc moet ontsmetten. Deze hardnekkige overtuiging is niet gemakkelijk om te veranderen, neem echter aan dat het gebruik van bleekwater niet nodig is. Het zogenaamd ontkalken van een wc met bleekwater is een fabel. Bleekwater is nog een schoonmaakmiddel nog een ontkalker. Bleekwater bleekt.

Als je bleekwater gebruikt met als doelstelling het ontkalken van je wc dan kom je bedrogen uit. Het lijkt alsof de kalk weg is, de kalk wordt alleen maar gebleekt. Je haalt geen kalk weg.  Blijf je bleekwater gebruiken dan krijg je op een gegeven moment een niet verwijderbare laag kalk in je wc.

winkel voor ontkalken van je wc

Wc ontkalken met azijn

Azijn is een zuur waarmee je prima je waterkoker of koffiezetapparaat kunt ontkalken. Azijn is echter niet de beste optie voor het ontkalken van je wc. Er wordt geclaimd dat azijn milieuvriendelijk zou zijn. Vergeet het maar, azijn is echt niet milieuvriendelijk. Loos maar eens een tankwagen in een sloot, de vissen komen echt boven drijven. Het klopt dat het minder milieu belastend is dan veel andere ontkalkers, dit is echter heel wat anders dan milieuvriendelijk. Het nadeel van azijn is dat je een grote hoeveelheid nodig hebt voordat je enig resultaat boekt. Vaak moet er langdurig geboend worden om de kalkaanslag te verwijderen. Daarbij wordt er ook nog eens gebruik gemaakt van een groene schuurspons. Dit is het paard achter de wagen binden.Er ontstaan hele fijne krasjes waar het kalk zich in de toekomst nog beter aan kan hechten. Azijn is een zwak zuur dat een beetje ontkalkt. Heb je veel kalk in je wc dan kun je beter een goede ontkalker gebruiken.

Wc ontkalken met cola

Het klopt dat cola een zuur is waarmee je kalk kunt oplossen. Echter gebruik maken van cola als ontkalker is echt onzinnig. Een lichte kalkaanslag zal je er mee kunnen verwijderen. Heb je echter meer kalk in je wc dan zal cola niet sterk genoeg zijn om de kalk in je wc pot op te lossen.

Cola kun je beter drinken en voor het ontkalken van je wc kun je beter een goede ontkalker gebruiken.

Wc ontkalken met baking soda

Ook dit is een huishoudelijke tip. Op zich niets mis mee want je kunt niet veel schade aanrichten. Echter bij baking soda geldt hetzelfde als bij azijn. Het heeft slechts een matige werking. Lichte kalkaanslag zal je waarschijnlijk wel kunnen verwijderen. Heb je echter een dikke kalkrand in je wc dan zal je deze niet weg kunnen krijgen met baking soda. Baking soda wordt vermengd met azijn. Er ontstaat gasvorming, als je het gaat gebruiken zorg er in ieder geval dan voor dat je goed lucht.

Als je hier klikt vind je geen cola, baking soda, azijn of bleekwater. Maar wel het juiste middel voor een blinkend schoon toilet 🙂

schoonmaakgoeroe, badkamer schoonmaken, wc schoonmaken

Nog meer schoonmaken?

Klik voor meer informatie over: wc schoonmaken – tegels schoonmaken – badkamer schoonmaken – vloeren schoonmaken –  ramen schoonmaken

De beste producten voor Tip wc ontkalken

Evika Sanitairreiniger eco
Evika sanitairreiniger eco
Schuurspons met handgreep rood
Schuurspons met handgreep rood
Schuurspons met handgreep rood 10 stuks
Schuurspons met handgreep rood 10 stuks
Profiline basic microvezeldoek rood
Profiline superieur microvezeldoek rood

Andere tips

Benieuwd naar onze andere tips?
Wij schrijven wekelijks nieuwe tips over hoe jij je badkamer, toilet, of woonkamer echt goed kan schoonmaken.