Filter zoekresultaat

Schoonmaakgoeroe blogt

Groene zeep is een erfenis van vroegere tijden; de top 14 tips en wetenswaardigheden

Groene zeep ook wel bruine zeep, zachte zeep of goudzeep genoemd is een veel gebruikt schoonmaakmiddel dat al sinds grootmoeders tijd bekend is. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over de achtergrond van groene zeep; de toepassing, de fabels en beter werkende alternatieven. Op Wikipedia is het volgende over groene zeep te vinden: Oorspronkelijk werd groene zeep van hennepolie gemaakt. Deze olie is van nature enigszins groen gekleurd, waardoor de zeep die ervan werd gemaakt ook een beetje groen gekleurd was. Hennepolie geperst uit hennepzaad was een goedkoop nevenproduct van de hennepteelt, die op grote schaal plaatsvond om van de vezels touw te maken. Tegenwoordig wordt groene zeep meestal van andere goedkope plantaardige olie gemaakt, bijvoorbeeld sojaolie of koolraapolie. De zeep is week, doordat de olie verzeept wordt met kaliumhydroxide in plaats van met natriumhydroxide, zoals bij harde zeep.

Groene zeep staat bekend als  milieuvriendelijk

Als iets uit de natuur komt wil het nog niet zeggen dat iets milieuvriendelijk is. Laat maar eens een tankwagen moedermelk in de sloot leeg lopen. De vissen komen van ellende bovendrijven, maar zeg nou zelf wat is er natuurlijker dan moedermelk?

Dat groene zeep milieuvriendelijk is, is een misverstand. In basis bestaat de oorspronkelijke groene zeep uit hennepolie. Deze hennepolie is echter chemisch bewerkt om er groene zeep van te maken. Groene zeep is derhalve een chemisch product en de claim dat het milieuvriendelijk is klopt niet. Ja maar; er staat op de fles dat het biologisch afbreekbaar is. Dat klopt, als het dit niet zou zijn dan mocht het niet verkocht worden. Biologisch afbreekbaar heeft er dus niets mee te maken dat een product milieuvriendelijk zou zijn. Het is wel zo dat groene zeep minder milieu belastend is dan menig ander schoonmaakmiddel.

Groene zeep is zacht voor de huid

Het klopt als je lange tijd met je handen in een sopje groene zeep hebt gezeten je handen lekker zacht aanvoelen. Deze zachtheid is echter schijn. Groene zeep is een alkalisch middel. Alkalisch betekend ontvettend. Het middel heeft dus een ontvettende werking. Onze huid is ons grootste orgaan. De huid wordt beschermd door huidvetten. Deze zitten er niet voor niets. Werk je met blote handen dan zal groene zeep een deel van je bescherming weghalen. De beschermende huidvetten worden opgelost, met mogelijk nare ervaringen zoals allergieën, een droge huid of kloven.

Een goed advies is het gebruik maken van handschoenen tijdens het schoonmaken. Deze beschermen je huid en kunnen veel narigheid voorkomen. Sowieso is een goede huidverzorging na het schoonmaken belangrijk. Gebruik maken van een goede handcrème is een aanbeveling waard

Groene zeep ruikt lekker

Over smaak valt niet te twisten. Waar de één zich zat in eet, daar spuugt de ander op is een gevleugeld gezegde. Als je de muffe lucht die groene zeep van nature heeft lekker vindt dan is dat natuurlijk prima. Echter de meeste mensen vinden de lucht niet fijn. Als je veel gebruik maakt van groene zeep dan kan het zelfs zo zijn dat de ruimte waarin je het gebruikt op een gegeven moment gaat stinken. De vettige laag die groene zeep achterlaat kan gaan verzuren met als gevolg een penetrante stank.

Groene zeep is een allesreiniger die je overal voor kunt gebruiken

Je kunt groene zeep inderdaad als allesreiniger inzetten. De doelstelling van schoonmaken is dat je vuil verwijdert van een plek waar het niet gewenst is. Groene zeep verwijdert echter lang niet al het vuil, het reinigt dus niet alles. Een veel door mij gemaakte uitspraak over een allesreiniger is: een allesreiniger reinigt alles maar maakt niet alles schoon. Bijzonder frustrerend dat hetgeen je wil schoonmaken na je inspanning nog niet schoon is.

Microbio-veelreiniger

Groene zeep is een perfect middel voor het ontkalken van je badkamer

Kalk in je badkamer is een vervelende bijkomstigheid van douchen. Door gebruik te maken van de juiste middelen hoeft kalk echter geen probleem te zijn. Natuurlijk kun je met groene zeep kalk in je badkamer verwijderen. Echter groene zeep is een ontvettend middel en voor het ontkalken van je badkamer heb je een zuur middel nodig. Als je maar lang genoeg boent zul je de kalkaanslag verwijderen. Je moet jezelf echter de vraag stellen of je hier zo veel tijd voor wilt nemen. Schoonmaakazijn wordt vaak genoemd als het middel dat je naast groene zeep in huis moet hebben. Schoonmaakazijn zal inderdaad beter ontkalken dan groene zeep. In een andere blog kun je meer lezen over het gebruik van schoonmaakazijn.

Doodgeslagen muggen op je muren?

Met groene zeep verwijder je deze vieze vlekken van je muur lees ik ergens op het internet. Ongetwijfeld haal je met een sopje van groene zeep de uiteengeslagen mug weg. Echter mijn eerste gedachte is; wat een werk. Sopje maken, met mijn handen in het water, doek uitwringen en dan de vlek verwijderen.

Ik ben persoonlijk meer voor schoonmaken op een makkelijke manier. Zo’n geplette mug met bloedresten kun je makkelijk verwijderen met een vochtig gemaakte microvezeldoek. Minder inspanning en ook nog eens een beter resultaat met minder kans op schade.

Groene zeep als inweekmiddel om hardnekkige vlekken uit  tapijt  te krijgen

Deze tip las ik ook ergens op het internet. Deze tip werd in één zin meegegeven met dezelfde onzin dat je kauwgom met pindakaas uit je tapijt dient te verwijderen. Ok, pindakaas lost inderdaad kauwgom op, maar hoe haal je dan die enorme vetvlek daarna uit je tapijt? Ja natuurlijk, met groene zeep.

Tapijt reinigen is een vak. Menig schoonmaakbedrijf dat dacht om er tapijt bij te gaan reinigen is van de koude kermis thuis gekomen. Tapijt reinigen vraagt om specifieke kennis. Er kan heel wat fout gaan bij het reinigen van tapijt en de schade claims zijn niet van de lucht als er iets mis gaat.

Groene zeep

Groene zeep is niet het juiste middel voor het verwijderen van vlekken uit je tapijt. Op het eerste gezicht is het best mogelijk dat de vlek weg lijkt te zijn. Groene zeep heeft echter als vervelende eigenschap dat het een vettig laagje achterlaat. Deze vettige aanslag zal er voor zorgen dat vuil wordt aangetrokken.

Als je iets hebt gemorst is het zaak alles zo veel mogelijk te absorberen. Ga nooit boenen want dan wrijf je het vuil in het tapijt. Tenslotte kun je  proberen een vlek te verwijderen met een vochtige microvezeldoek. Microvezel heeft een hoog vuil opnemend vermogen en laat geen laagje achter. Als het niet lukt, huur dan een professioneel bedrijf in voor het reinigen van je tapijt. Tapijt is te kostbaar om het te verknoeien.

Je ramen zemen met groene zeep

Deze tip heb ik onlangs zelf uitgeprobeerd om te ervaren of ik mijn ramen inderdaad beter schoon krijg door groene zeep te gebruiken. Het vuil kreeg ik inderdaad van mijn ramen af, echter dat lukt ook met alleen water. Wat ik merkte was dat ik na het droogtrekken van mijn ramen er een soort van laagje op mijn glas zat. Mijn ramen waren niet zo streeploos gewassen zoals ik normaal gewend ben.

Een professionele glazenwasser zie je om deze reden nooit werken met een product zoals groene zeep. Een glazenwasser voegt een paar druppels afwasmiddel toe aan het water waar hij de ramen mee wast. Daarnaast werkt hij met professioneel glazenwassers gereedschap wat er voor zorgt dat de ramen er na het schoonmaken streeploos schoon uitzien. Dit is een voorbeeld van professioneel gereedschap voor het lappen van je ramen.

Een vette oven schoonmaken met  groene zeep

Een oven kan behoorlijk vet zijn. Het is een intensieve klus om een oven weer schoon en vetvrij te krijgen. Als je veel tijd hebt en houdt van intensief boenen dan is groene zeep hét middel voor jou voor het schoonmaken van je oven. Groene zeep is niet de beste ontvetter, het is een niet sterk alkalisch middel. Voor het beter en in korte tijd ontvetten van je oven kun je beter een professionele ontvetter of ovenreiniger gebruiken. Deze geven een beter eindresultaat dan het gebruik maken van groene zeep.

Je kunt je haren wassen met groene zeep

Toen ik deze tip las, tijdens mijn zoektocht op Google over wat er zoal over groene zeep wordt verteld, kreeg ik een grote grijns op mijn gezicht. De gedachte die deze grijns veroorzaakte was; ja dat kun je ook met mayonaise doen en dat is misschien wel beter voor je haar dan groene zeep.

Zoals eerder in deze blog geschreven heeft groene zeep ontvettende eigenschappen. Het verwijdert ook huidvetten, de vraag is of je niet te veel huidvetten verwijdert als je groene zeep gebruikt. Er zijn steeds meer mensen die hun haren ‘wassen’ zonder gebruik te maken van shampoo. Er wordt gezegd, en dat geloof ik wel, dat dit beter is voor de balans van je hoofdhuid.

Vieze voegen schoonmaken met groene zeep

De kwaal bestrijden met het middel dat het heeft veroorzaakt. In de homeopathie werkt dat. Schoonmaken heeft echter niets met homeopathie te maken. Of het moet zijn dat je een kwaal wilt oplossen.

vieze voegen vloer schoonmaken

Groene zeep wordt veel gebruikt voor het ‘schoonmaken’ van vloeren en badkamers. Met name op vloeren heeft groene zeep als nare eigenschap dat het een vettig laagje achterlaat in de voegen. Deze vettige vervuiling zorgt er voor dat vuil zich beter hecht. Voor het schoonmaken van vieze voegen kun je beter een goede ontvetter gebruiken. Deze lost het vuil beter op met als resultaat een schone voeg. Om tot het beste resultaat te komen is na het schrobben van je voegen met een ontvetter de vloer droog te zuigen met een waterzuiger. Dit zorgt er voor dat al het vuil uit je voegen wordt weggenomen.

Vloer schoonmaken met groene zeep

Via deze website krijg ik bijna dagelijks vragen over het schoonmaken van vloeren. De meest gestelde vraag is:  ‘hoe krijg ik mijn vloer streeploos schoon?’ Als ik dan navraag, voordat ik een advies geef over hoe je het beste de vloer kunt schoonmaken, dan hoor ik vaak dat een vloer wordt schoongemaakt met groene zeep of HG.

Zoals ik al eerder schreef laat groene zeep een vettig laagje na op je vloer. Vaak wordt er ook veel te veel van het middel gebruikt hetgeen er voor zorgt dat de vloer er nog streperiger uit gaat zien. Het motto binnen veel huishoudens is; de vloer is erg vies dus als veel schoonmaakmiddel goed is dan zal meer nog beter zijn. De verpakking van de fles groene zeep werkt daar meestal wel aan mee. De opening van de fles is goed groot zodat je lekker veel kunt gebruiken. Het liefst wordt er dan ook nog heet water gebruikt bij het schoonmaken van de vloer.

De kunst van het goed schoonmaken is met zo weinig mogelijk aan schoonmaakmiddel zo veel mogelijk schoon te maken. Daarbij is het ook zaak de juiste temperatuur water te gebruiken. Waarom dat belangrijk is leg ik hierna uit.

Als je schoonmaakt, maak je dan gebruik van heet, lauw of koud water?

Meestal wordt er tijdens het schoonmaken met groene zeep gebruik gemaakt van heet water. Lauw of koud water maakt immers niet schoon is meestal de gedachte. Waar komt deze gedachte vandaan?

Vroeger

In oma’s tijd werd er schoongemaakt met dikke groene zeep. Deze groene zeep werd met een klopper opgelost in heet water, in koud water kon de zeep niet opgelost worden. Met lekker veel schuim en heet water werd alles vervolgens schoongemaakt.

Groene zeep van oma

We werken al lang niet meer met de groene zeep van vroeger. Wat echter wel is gebleven is het gebruik maken van heet water bij het schoonmaken. Heet water is een actuele erfenis van het gebruik van de vroegere groene zeep.

Automatisme

Vaak worden handelingen uitgevoerd zonder er over na te denken. Het gaat al jaren zo, het is een automatisme geworden. Ik heb leren schoonmaken van mijn moeder. Toen ik mijn eerste huis kreeg maakte ik dat schoon op de manier zoals ik dat van mijn moeder had geleerd. Ik denk dat dit voor velen herkenbaar is, van wie heb je als kind anders de dingen afgekeken en jezelf eigen gemaakt. Mijn moeder maakte schoon met heet water, dat had ze van haar moeder geleerd. Ik maakte dus ook schoon met heet water, zonder er over na te denken. Het was gewoon zo.

Professionele schoonmaak

Toen ik eind jaren 80 in de professionele schoonmaak begon te werken, kreeg ik als één van de eerste dingen te horen, dat gebruik maken van heet water in de schoonmaak niet goed is.

Ongeloof was mijn eerste reactie. Gebruik maken van koud tot lauw water maakt immers niet schoon. Iets dat ik ooit hebt geleerd en jaren hetzelfde heb uitgevoerd geef ik niet zo maar op. Het gaat al jaren goed zo, waarom moet ik dat nu veranderen dan? In plaats van nieuwsgierig zijn om iets nieuws te leren, ervoer ik weerstand tegen het nieuwe. Groene zeep los je op in heet water,  je wast toch ook niet af met koud water, heet water werkt gewoon beter. Punt uit.

WC schoonmaken

Maar goed, ik was nieuw in dienst dus kreeg ik te maken met het principe: nieuwe meesters, nieuwe wetten. Na enige discussie met mijn opleider gingen we aan de slag. Als eerste gingen we een wc schoonmaken. De emmer werd gevuld met water waar de kou vanaf was. De juiste dosering sanitairreiniger werd toegevoegd. Huishoudhandschoenen aan en de schoonmaak kon beginnen. Het toilet was best wel vies en ik dacht bevestigd te worden; het toilet zal niet schoon worden als ik niet met heet water werk. De praktijk wees echter anders uit. Het toilet was perfect schoon na de schoonmaakbeurt. Behalve de verrassing over gebruik maken van lauw water was het ook verrassend dat er meer schoonmaakmiddelen zijn dan de bekende groene zeep.

Op naar de volgende test.

Wordt een vloer wel schoon als ik met koud water werk?

Mijn gedachte toen: Als ik een vloer schoonmaak dan heb ik heet water nodig. Doe ik dat niet dan wordt de vloer niet schoon en zal hij minder snel opdrogen. Mijn opleider liet me anders zien. We hebben toen op een vieze vloer in de loods van het bedrijf 2 identieke stukken vloer afgemeten. Als test hebben we twee moppen nat gemaakt. De één gedrenkt in koud water met een vloerreiniger en de andere gedrenkt in heet water met een vloerreiniger. Beide moppen werden uitgeperst totdat ze dezelfde klamvochtigheid hadden. Op hetzelfde moment begonnen we met het moppen van ons stuk vloer in gelijk tempo zodat we tegelijk klaar zouden zijn.

Nadat de vloer was opgedroogd kon ik geen verschil zien in het eindresultaat. De vloer was voor het schoonmaken streperig en vlekkerig. Na het moppen van de vloer was hij egaal schoon. Er was dus geen verschil te zien tussen beide stukken schoongemaakte vloer.

Welk stuk vloer was als eerste droog is nu de volgende vraag. Van te voren had ik gedacht dat een vloer die wordt schoongemaakt met heet water als eerste droog zou zijn. De praktijk wees anders uit………. Beide stukken vloer waren op hetzelfde moment droog. Hoe kan dat dan? De kleine hoeveelheid water die in een mop zit verwarmt de vloer echt niet. Gooi maar eens een emmer kokend heet water over een vloer en houdt daarna je vinger in het water. Je zult voelen dat het water dezelfde temperatuur heeft als de vloer. Je hebt heel veel heet water nodig om de vloer te verwarmen.

Maakt het wat uit dan, met welke temperatuur water je schoonmaakt?

Jazeker maakt dat wat uit! Schoonmaken met heet water heeft namelijk een aantal nadelen. Veel schoonmaakmiddelen bevatten een kleine hoeveelheid alcohol. Dit alcohol is toegevoegd om het schoongemaakte afwerkmateriaal streeploos op te laten drogen. Als er met heet water wordt gewerkt dan zal de alcohol verdampen. Dit is vaak de oorzaak dat na het schoonmaken van vloeren de vloer er op een gegeven moment streperig en vlekkerig uit gaat zien.

Als je dit weet waarom zou je dan nog gebruik maken van heet water, de vloer wordt immers ook schoon als je werkt met koud water. Een ander nadeel van werken met heet water is dat het je handen beschadigt. Aan het water waarmee je gaat schoonmaken wordt een dosering schoonmaakmiddel toegevoegd. Je zit met je handen in het hete water, het warme schoonmaakdoekje echter verwarmt het oppervlak wat wordt schoongemaakt niet. Een eigenschap van het schoonmaakmiddel is bijvoorbeeld dat het ontvet. Het maakt het schoonmaakmiddel niet uit wat voor een vet het weghaalt. Dus ook het van nature aanwezige huidvet op je handen zal worden opgelost. Vooral in de wintermaanden heeft dit als gevolg een droge huid en kloven in de handen.

Een ander probleem is het optreden van het zogenaamde sauna effect. Veel mensen maken schoon zonder gebruik te maken van huishoudhandschoenen. In heet water gaan de poriën van je huid wagenwijd openstaan. Vuil en bacteriën hebben nu alle kans je huid binnen te dringen. Op het moment dat je huid afkoelt zit het vuil opgesloten in je poriën.  Grote kans als je blijft werken met heet water met daarin opgelost een schoonmaakmiddel je op termijn een blijvend huidprobleem gaat creëren zoals eczeem. Eczeem is overigens een veel voorkomende beroepsziekte onder schoonmakers.

Hardnekkig

Een groot aantal jaren geef ik les aan professionele schoonmakers. De mythe van het gebruik van heet water is hardnekkig. Het kost enige overtuigingskracht mensen er toe te bewegen over te gaan op het gebruik maken van koud tot lauw water. Gebruik maken van heet water is een overtuiging die tussen de oren zit. Een oude overtuiging uit de tijd van oma, een overtuigd groene zeep gebruiker. Heet water is niet nodig, ga het maar eens proberen.

Vorige

Microvezeldoek

Schoonmaak party Jemako doeken

Volgende
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00