Als je schoonmaakt, maak je dan gebruik van heet, lauw of koud water?

Meestal wordt er tijdens het schoonmaken gebruik gemaakt van heet water. Lauw of koud water maakt immers niet schoon is meestal de gedachte. Waar komt deze gedachte vandaan?

Vroeger

In oma’s tijd werd er schoongemaakt met dikke groene zeep. Deze groene zeep werd met een klopper opgelost in heet water, in koud water kon de zeep niet opgelost worden. Met lekker veel schuim en heet water werd alles vervolgens schoongemaakt.

Groene zeep

We werken al lang niet meer met de groene zeep van vroeger. Wat echter wel is gebleven is het gebruik maken van heet water bij het schoonmaken. Heet water is een actuele erfenis van het gebruik van groene zeep.

 

 

Automatisme

Vaak worden handelingen uitgevoerd zonder er over na te denken. Het gaat al jaren zo, het is een automatisme geworden. Ik heb leren schoonmaken van mijn moeder. Toen ik mijn eerste huis kreeg maakte ik dat schoon op de manier zoals ik dat van mijn moeder had geleerd. Ik denk dat dit voor velen herkenbaar is, van wie heb je als kind anders de dingen afgekeken en jezelf eigen gemaakt. Mijn moeder maakte schoon met heet water, dat had ze van haar moeder geleerd. Ik maakte dus ook schoon met heet water, zonder er over na te denken. Het was gewoon zo.

Professsionele schoonmaak

Toen ik eind jaren 80 in de professionele schoonmaak begon te werken kreeg ik als één van de eerste dingen te horen dat gebruik maken van heet water in de schoonmaak niet goed is. Alleen bij het afwassen en bijvoorbeeld bij het schoonmaken in de voedsel verwerkende industrie waar veel water wordt gebruikt daar wordt heet water gebruikt.

Ongeloof was mijn eerste reactie. Gebruik maken van koud tot lauw water maakt immers niet schoon. Iets dat ik ooit hebt geleerd en jaren hetzelfde heb uitgevoerd geef ik niet zo maar op. Het gaat al jaren goed zo, waarom moet ik dat nu veranderen dan? In plaats van nieuwsgierig zijn om iets nieuws te leren, ervoer ik weerstand tegen het nieuwe.

WC schoonmaken

Maar goed, ik was nieuw in dienst dus kreeg ik te maken met het principe: nieuwe meesters, nieuwe wetten. Na enige discussie met mijn opleider gingen we aan de slag. Als eerste gingen we een wc schoonmaken. De emmer werd gevuld met water waar de kou vanaf was. De juiste dosering sanitairreiniger werd toegevoegd. Huishoudhandschoenen aan en de schoonmaak kon beginnen. Het toilet was best wel vies en ik dacht bevestigd te worden; het toilet zal niet schoon worden als ik niet met heet water werk. De praktijk wees echter anders uit. Het toilet was perfect schoon na de schoonmaakbeurt. Op naar de volgende test.

Wordt een vloer wel schoon als ik met koud water werk?

Mijn gedachte toen: Als ik een vloer schoonmaak dan heb ik heet water nodig. Doe ik dat niet dan wordt de vloer niet schoon en zal hij minder snel opdrogen. Mijn opleider liet anders zien. We hebben toen op een vieze vloer in de loods van het bedrijf 2 identieke stukken vloer afgemeten. Als test hebben we twee moppen nat gemaakt. De één gedrenkt in koud water met een vloerreiniger en de andere gedrenkt in heet water met een vloerreiniger. Beide moppen werden uitgeperst totdat ze dezelfde klamvochtigheid hadden. Op hetzelfde moment begonnen we met het moppen van ons stuk vloer in gelijk tempo zodat we tegelijk klaar zouden zijn.

Nadat de vloer was opgedroogd kon ik geen verschil zien in het eindresultaat. De vloer was voor het schoonmaken streperig en vlekkerig. Na het moppen van de vloer was hij egaal schoon. Er was dus geen verschil te zien tussen beide stukken schoongemaakte vloer.

Welk stuk vloer was als eerste droog is nu de volgende vraag. Van te voren had ik gedacht dat een vloer die wordt schoongemaakt met heet water als eerste droog zou zijn. De praktijk wees anders uit………. Beide stukken vloer waren op hetzelfde moment droog. Hoe kan dat dan? De kleine hoeveelheid water die in een mop zit verwarmt de vloer echt niet. Gooi maar eens een emmer kokend heet water over een vloer en houdt daarna je vinger in het water. Je zult voelen dat het water dezelfde temperatuur heeft als de vloer. Je hebt heel veel heet water nodig om de vloer te verwarmen.

Gebruik geen heet water bij schoonmaken van vloerenMaakt het wat uit dan, met welke temperatuur water je schoonmaakt?

Jazeker maakt dat wat uit! Schoonmaken met heet water heeft namelijk een aantal nadelen. Veel schoonmaakmiddelen bevatten een kleine hoeveelheid alcohol. Dit alcohol is toegevoegd om het schoongemaakte afwerkmateriaal streeploos op te laten drogen. Als er met heet water wordt gewerkt dan zal de alcohol verdampen. Dit is vaak de oorzaak dat na het schoonmaken van vloeren de vloer er op een gegeven moment streperig en vlekkerig uit gaat zien. Als je dit weet waarom zou je dan nog gebruik maken van heet water, de vloer wordt immers ook schoon als je werkt met koud water. Een ander nadeel van werken met heet water is dat het je handen beschadigt. Aan het water waarmee je gaat schoonmaken wordt een dosering schoonmaakmiddel toegevoegd. Je zit met je handen in het hete water, het warme schoonmaakdoekje echter verwarmt het oppervlak wat wordt schoongemaakt niet. Een eigenschap van het schoonmaakmiddel is bijvoorbeeld dat het ontvet. Het maakt het schoonmaakmiddel niet uit wat voor een vet het weghaalt. Dus ook het van nature aanwezige huidvet op je handen zal worden opgelost. Vooral in de wintermaanden heeft dit als gevolg een droge huid en kloven in de handen.

Een ander probleem is het optreden van het zogenaamde sauna effect. Veel mensen maken schoon zonder gebruik te maken van huishoudhandschoenen. In heet water gaan de poriën van je huid wagenwijd openstaan. Vuil en bacteriën hebben nu alle kans je huid binnen te dringen. Op het moment dat je huid afkoelt zit het vuil opgesloten in je poriën.  Grote kans als je blijft werken met heet water met daarin opgelost een schoonmaakmiddel je op termijn een blijvend huidprobleem gaat creëren zoals eczeem. Eczeem is overigens een veel voorkomende beroepsziekte onder schoonmakers.

Hardnekkig

Een groot aantal jaren geef ik les aan professionele schoonmakers. De mythe van het gebruik van heet water is hardnekkig. Het kost enige overtuigingskracht mensen er toe te bewegen over te gaan op het gebruik maken van koud tot lauw water. Gebruik maken van heet water is een overtuiging die tussen de oren zit. Het is niet nodig, ga het maar eens proberen.

 

3 reacties

 1. Carin zegt:

  Wat een helder antwoord geeft dit artikel op mijn vraag, dank daarvoor! Ook ik vroeg mij af of het gebruik van heet water echt nodig was. Ook vanuit kostenbesparende maatregelen die ik probeer door te voeren in ons huishouden. Waarom iedere keer de kraan laten lopen voordat er pas na 1,5 minuut heet water uit komt? Zonde van het weggespoelde (niet gebruikte) koude water. Nu ik lees dat het met koud water prima (zo niet beter) schoonmaken is, heb ik er helemaal weer zin in om aan de slag te gaan!

 2. Hallo Janny,
  Bedankt voor je reactie. Ik denk dat ik wel een tip en een oplossing heb voor je gladde vloeren.
  Wat ik eerst graag van je wil weten wat voor een middel gebruik je nu en wat voor een tegels heb je?
  Met vriendelijke groet,
  Jaap Niezen

 3. Janny zegt:

  Interresant verhaal, ik heb last van gladde vloeren op vinyl en tegels.
  Heerft u daar ook een tip voor?

  Hart.gr. Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *